Detský čin roka 2016

Skutočné príbehy detí o odvahe, ľudskosti a spolupatričnosti

16. ročník projektu sa koná pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky pána Andreja Kisku

Každý ročník projektu Detský čin roka je niečím výnimočný, lebo výnimočné a jedinečné sú osudy konkrétnych detí. Príbehy detí odrážajú aktuálne dianie okolo nich. Citlivo reagujú na to, čo sa deje v ich bezprostrednej blízkosti i v celej spoločnosti a to zasahuje do ich zdanlivo pokojného sveta hier a zábavy. V každom ročníku sa dozvedáme nielen o drobných detských skutkoch, ktoré sa dejú „bežne“ a každodenne, ale čoraz častejšie i o príbehoch a osudoch detí, ktoré museli obetovať kus svojho detstva a prevziať na seba veľkú váhu povinností a zodpovedností. Nie je to jednoduché ani ľahké. Všetko, to dobré, čo deti vedia dať svojmu okoliu, si zaslúži pozornosť, pochvalu i ocenenie. Reálne pribehy detí sú autentickou pozitívnou motiváciou pre iné deti ako i pre celú spoločnosť, čo je mimoriadne dôležité najmä  dnes, keď žijeme krízu hodnôt.

Výber nominovaných príbehov

V roku 2016 sme dostali  veľa listov a spolu je to 5317 detí, ktoré individuálne alebo v kolektíve urobili niečo dobré, pomohli blízkym ľudom či ľuďom úplne neznámym, ochránili zvieratá i prírodu...

Výberová komisia a Občianske združenie Detský čin roka vybrali 35 nominácii v týchto kategóriách : Záchrana života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc iným ľuďom, Pomoc prírode, Dobrý nápad a Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin.

Detská porota

V týchto dňoch je brožúra s nominovanými skutkami odoslaná do približne 2200 základných škôl a školských úradov.

Detská Porota

Deti a pedagógovia pracujú s brožúrou na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka, náboženskej výchovy či v školskom klube, čítajú príbehy a rozprávajú sa o hodnotách, ktoré príbehy prinášajú. Deti sú tak skutočnými pozitívnymi vzormi pre iné deti ale i dospelých.

Deti dávajú hlasy skutkom, ktoré považujú za najcennejšie a rozhodnú o tom, ktoré skutky budú v decembri vyhlásené za Detské činy roka 2016.

Školy môžu zasielať svoje hlasy poštou alebo elektronicky na www.detskycin.sk do 25. novembra 2016.

Anketa pre verejnosť je pripravená predovšetkým pre dospelých, ktorí touto formou môžu prispieť na projekt, podporiť dobro a hlavne sa inšpirovať dobrými skutkami detí. Jeden skutok za všetky kategó-rie, ktorý získa najväčšiu podporu verejnosti, získa ocenenie Cena ĽudiaĽuďom.sk.

S pravidlami ankety hlasovania sa môžete oboznámiť prostredníctvom webstránky http://detskycin.ludialudom.sk

Projekt Detský čin roka prebieha pod čestnou záštitou Ministerstva školstva Slovenskej republiky.

Výberová komisia:

• PaedDr. Mária Tekelová, zástupca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR
  • Mgr. Halka Marčeková, scenáristka programov pre deti

Partnermi projektu Detský čin roka 2016 sú:

Hlavný partner: Generali Poisťovňa, a. s.

• Alejtech
  • Dixit
  • ĽudiaĽuďom.sk
  • Národné osvetové centrum