Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov

Nominované príbehy projektu Detský čin roka 2014

V Bratislave dňa 13.10.2014

Detské pribehy ukrývajú v sebe silnú a výnimočnú výpoveď o svete detí, o konaní dobrého, reprezentujú túžbu všetkých zapojených detí aby bolo viac dobra, pochopenia a spolupatričnosti okolo nás.

Výber nominovaných príbehov bol mimoriadne náročný.
V roku 2014 sme dostali správy o 6 191 skutkoch detí i kolektívov. Členovia Výberovej komisie sa zhodli na tom, že sa tento rok nazbieralo veľa krásnych silných príbehov a a bolo veľmi ťažké vyberať.
Výberová komisia a Občianske združenie Detský čin roka vybrali 35 nominácii v týchto kategóriách: Záchrana života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc iným ľuďom, Pomoc prírode, Dobrý nápad a Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin.

Do tohtoročných nominácií je zaradená aj Mimoriadna nominácia venovaná príbehu utýraného dievčatka Lucky.

Detská porota

V týchto dňoch bola zaslaná brožúra s 36 nominovanými skutkami do cca 2200 základných škôl a školských úradov. Deti a pedagógovia pracujú s brožúrou na hodinách etickej výchovy, slov-enského jazyka či v školskom klube, čítajú príbehy a rozprávajú sa o hodnotách, ktoré príbehy prinášajú.

„Mnohokrát sa deťom pri počúvaní týchto dojímavých príbehov v očiach zalesknú slzy a pre nás učiteľov je to dobré znamenie, že celý projekt má jeden obrovský zmysel. Vedie totiž k rozvoju emocionálnej výchovy a uvedomovaniu si dobra ako etickej hodnoty.“, píše Mgr. Zuzana Kováčová, ZŠ Ivana Branislava Zocha, Revúca. Deti dávajú hlasy skutkom, ktoré považujú za najcennejšie a rozhodnú o tom, ktoré skutky budú v decembri vyhlásené za Detské činy roka 2014.

Školy môžu zasielať svoje hlasy poštou alebo elektronicky na www.detskycin.sk do 28. novembra 2014.

Anketa pre verejnosť začína od 13.októbra a je pripravená predovšetkým pre dospelých, ktorí touto formou môžu prispieť na projekt, podporiť dobro a hlavne sa inšpirovať dobrými skutkami detí. Jeden skutok za všetky kategórie, ktorý získa najväčšiu podporu verejnosti, získa ocenenie Cena ĽudiaĽuďom.sk. S pravidlami ankety hlasovania sa môžete oboznámiť prostredníctvom web-stránky detskycin.ludialudom.sk

Nová aktivita projektu - Škola dobrých skutkov

Pripravujeme Školu dobrých skutkov-Online pedagogickú príručku pre učiteľov. Na základe listov detí vytvárame modelové hodiny etickej výchovy a pripravujeme novú sekciu v rámci našej webstránky, kde môžu pedagógovia nájsť zaujímavé informácie a inšpirácie na obohatenie práce s deťmi nielen v rámci projektu Detský čin roka. Pilotná verzia Školy dobrých skutkov bude sprístupnená na www.detskycin.sk v novembri 2014.

Projekt Detský čin roka prebieha pod čestnou záštitou Ministerstva školstva Slovenskej republiky.

• PaedDr. Mária Tekelová, zástupca Ministerstva školstva, vedy, výsku-mu a športu SR
  • Mgr. Halka Marčeková, scenáristka programov pre deti

Partnermi projektu Detský čin roka 2014 sú:

Hlavný partner: Slovenská pošta

Partneri