Posolstvo z krajiny detí
Detský čin roka 2018

18. ročník projektu sa koná pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky pána Andreja Kisku

Projekt Detský čin roka je silná apelatívna výzva detí k svetu. Sú to hrdinské činy záchranárov života, každodenné a často i veľmi náročné starostlivosti o rodičov či súrodencov, nezištná pomoc postihnutému priateľovi ale i malé drobné každodenné skutky. Sú to skutočné príbehy o odvahe, empatii, porozumení, spolupatričnosti a prirodzenej potrebe pomáhať.
Detský čin roka je tak ojedinelý školský projekt zameraný́ predovšetkým na netradičnú formu vzdelávania v oblasti etickej výchovy. Detské príbehy sú zároveň výnimočnou výpoveďou o svete detí i spoločnosti.

V prvej etape projektu občianske združenie Detský čin roka motivovalo deti k robeniu dobrých skutkov a vyzvalo deti i verejnosť k zaslaniu príbehov o dobrých skutkoch detí. Písali deti, učitelia, rodičia i neznámi ľudia, ktorým deti pomohli. Dobré skutky urobili deti z 90 slovenských škôl.

Počas leta výberová komisia vybrala 35 nominovaných skutkov v nasledovných siedmych kategóriách: Záchrana života, Pomoc v rodine, Pomoc rovesníkom, Pomoc iným ľuďom, Pomoc prírode, Dobrý nápad a Cena Sašky Fischerovej – Malý Veľký čin.

Čítanie príbehov na školách

V týchto dňoch začína druhá etapa projektu. Organizátori projektu zaslali začiatkom októbra pedagogický materiál s vybranými skutkami do 2200 základných škôl a školských úradov.

Učitelia s deťmi čítajú príbehy na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka, náboženskej výchovy či v školskom klube. Spoločne sa rozprávajú s deťmi o príbehoch a hodnotách, ktoré detské skutky prinášajú. Zároveň deti v triedach hlasujú za príbehy, ktoré ich najviac oslovili.

Organizátori projektu sa rozhodli overiť dopad projektu a prácu deti s reálnymi príbehmi o dobrých skutkoch aj exaktne. V priebehu uplynulých 12 mesiacov zrealizovali v spolupráci s Inštitútom pre aktívne občianstvo dotazníkový výskum, do ktorého sa anonymne zapojilo až 2055 detí z 29 základných škôl zo všetkých regiónov Slovenska.

„Na základe týchto exaktných výsledkov možno jednoznačne identifikovať priamy pozitívny dopad intervencie, tzn. účasti školy v projekte Detský čin roka, na jej žiakov a žiačky oboch stupňov ZŠ, a to ako v rovine kvantitatívnej (napr. rozsah empatie, porozumenia, všímania si dobrých skutkov a ochoty pomôcť), tak aj kvalitatívnej (napr. hĺbka vlastného zdôvodnenia pomoci druhým či prejavenie komplexnejšieho porozumenia podpore z tretej strany). Vystavenie príbehom dobrej praxe a ďalšia hĺbková práca s nimi (napr. rozhovor, analýza, rolová hra a pod.), ktorú na pravidelnej báze realizujú učitelia a učiteľky na 1. aj 2. stupni ZŠ, podporuje komplexnejšie vnímanie otázok ľudskej spolupatričnosti, a preto má obrovský potenciál v konečnom dôsledku, prispieť k tomu, aby dobro okolo nás rástlo s každou vyrastajúcou generáciou detí a mladých ľudí, resp. budúcich dospelých.“ Výber zo záverečnej správy výskumného projektu realizovaného Inštitútom pre aktívne občianstvo.

Detská porota

Každé dieťa má právo vybrať a oceniť jeden z príbehov v každej kategórii, čo je podľa pedagógov mimoriadne zaujímavá skúsenosť pre deti. Uvedomujú si rozdiely vo výbere príbehov, učia sa chápať rozdielnosť vo vnímaní, snažia sa navzájom o príbehoch hovoriť. Rovnako právo individuálneho hlasu dáva každému dieťaťu možnosť si uvedomiť vlastnú individuálnu hodnotu a akceptáciu zo strany ako kolektívu, tak i celej spoločnosti.

Školy môžu zasielať svoje hlasy poštou alebo elektronicky na www.detskycin.sk do 30. novembra 2018.

Anketa pre verejnosť je pripravená predovšetkým pre dospelých, ktorí touto formou môžu prispieť na projekt, podporiť dobro a hlavne sa inšpirovať dobrými skutkami detí. Je to tiež cesta ako scitlivieť verejnosť k témam, ktoré projekt prináša a zároveň je to prejavenie rešpektu a akceptácie detí zo strany verejnosti .

Jeden skutok za všetky kategórie, ktorý získa najväčšiu podporu verejnosti, získa ocenenie Cena ĽudiaĽuďom.sk.

S pravidlami ankety hlasovania sa môžete oboznámiť prostredníctvom webstránky http://detskycin.ludialudom.sk

Projekt Detský čin roka prebieha pod čestnou záštitou Ministerstva školstva Slovenskej republiky.

• PaedDr. Mária Tekelová, zástupca Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR
  • Mgr. Halka Marčeková, dramaturg programov pre deti
  • Arnold Kiss, konzultant v Maxman Consultants a ambasádor Teach for Slovakia

Partneri projektu Detský čin roka 2018