Skôr ako začneme: nahliadnite do spracovania vašich osobných údajov

Ak navštívite stránku, ktorá zapisuje cookies, v počítači sa vám vytvorí malý textový súbor, ktorý sa uloží vo vašom prehliadači. Ak rovnakú stránku navštívite nabudúce, pripojíte sa vďaka nemu na web rýchlejšie. Náš web vám ponúkne relevantné informácie a bude sa vám pracovať jednoduchšie.

Súbory cookies používame najmä na anonymnú analýzu návštevnosti a vylepšovanie našich web stránok. Ak si nastavíte blokovanie zápisu cookies do vášho prehliadača, je možné, že web sa spomalí a niektoré jeho časti nemusia fungovať úplne korektne.

Tel.: +421 907 797 236

Nominované príbehy DETSKÝ ČIN ROKA 2013
5. kategória: Pomoc prírode

Rút zachránila štyri maličké šteniatka

„Píšem vám ako učiteľka a zároveň suseda, v mene úžasnej piatačky Rút. Môžem byť na ňu právom pyšná spolu s jej rodičmi, pretože to nebol jej prvý dobrý skutok ako pomôcť prírode. Robí „malé“ a pritom veľké veci, pretože veľmi pomáha prírode. V škole navštevuje krúžok Malý prírodovedec, kde sa aktívne spolu so spolužiakmi učia nielen o prírode, ale aj o jej ochrane. Pre niektorých ľudí malé opustené zvieratko, odpad v prírode, či netriedenie odpadu neznamená nič. No pre Rút ochrana prírody znamená veľa...“

čítaj viac

Kamarátky Barborka a Miška zachránili malé mačiatka

„Bol sychravý októbrový deň, no predsa niečím výnimočný. Zavolala som kamarátke Miške a išli sme sa von. Túlali sme sa po uliciach a zrazu bolo počuť tiché mňaukanie odkiaľsi zdola. Cez mreže kanála sme na odpadkoch videli ležať asi päť malých mačiatok. Neváhali sme ani chvíľu a rozhodli sme sa vyslobodiť ich. Poklop kanála bol hrozne ťažký, ale nakoniec sme ho zodvihli. Vedeli sme, že päť mačiat naraz nezoberieme. Poklop sme vrátili späť a utekali k nám domov zobrať si košík. Vrátili sme sa späť, mačiatka nám utekali. Dali sme ich do košíka, no aby sme ich pochytali, museli sme vliezť do kanála...“

čítaj viac

Jakub sa v zime postaral o potravu pre srnky

V zime, keď bol ešte tuhý mráz, tak som sa sem – tam pozeral z okna a pozoroval srnky. Tiež mi napadlo, aké ťažké musí byť nájsť potravu v zamrznutej zemi. Preto som sa rozhodol, že im pomôžem. Keď sme boli u dedka, opýtal som sa ho, či nemá nejaké seno alebo suchú trávu a on mi vraví: „ Šak tam u babky v Opatovej máme plný poval.“ S otcom sme teda šli po to seno, dali ho do vriec a odviezli do Prílesa, kde bývam. Ešte v lete pred rokom som sa len tak motal po poli a uvidel som pod jedným kríkom železný, hrdzavý ale pevný krmelec. Asi ho tam niekedy dávno nejaký poľovník doniesol...

čítaj viac

Evka a Nika zachránili žaby

„Volám sa Eva a som žiačka 5.triedy.Skoro každý o mne vie, že milujem žaby, lenže časom sa to zmenilo a teraz sa žiab hrozne bojím. Pripisujem to tomu faktu, že pred naším domom je ich najviac z celej dediny, ale nie živé – všetky sú zrazené! Veľmi sa mi to hnusí a preto mám k žabám taký zlý vzťah. Tento príbeh sa stal u nás v parku. Jeden zlý chlapec, ktorý sa žiab nebojí tak ako ja, si vymyslel veľmi nepeknú hru na krátenie si dlhých chvíľ. Vykopal hlbokú jamu, mne sa zdala aspoň meter široká aj hlboká a celú ju zaplnil žabami, ktoré zlomyseľne pre tento zámer nachytal...“

čítaj viac

Žiaci sadia s učiteľom mladé stromčeky, chcú osadiť všetky prázdne miesta okolo potoka

„Sme žiaci základnej školy v Bardejove – Dlhej Lúke. Na podnet nášho pána učiteľa Mariána Jurčišina - Kukľu, sme sa rozhodli zapojiť sa do projektu Detský čin roka. Rozhodli sme sa, že pomôžeme prírode v našom okolí. V blízkosti nášho potoka – Kamenca, sme vysadili stromy na voľnom priestranstve po obidvoch stranách toku. Ruku k spoločnému dielu priložili žiaci z týchto tried : 9.ročník – 11 žiakov, 7.ročník – 1 žiak, 6.ročník – 2 žiaci, 5.ročník – 3 žiaci. Časť žiakov sa podieľala na zbere sadeníc z vyhradeného miesta v lese. Pri tom sme sa opierali o pomoc lesníkov...“

čítaj viac

Partneri projektu

Strategický partner:
Nadácia Orange
Hlavný partner:
ARICOMA
Mediálny partner:
nadaciaorange
Copyright © 2025. Občianske združenie Detský čin roka
Partner webstránky: AlejTech – tvorba webstránok

Pomôžte projektu Detský čin roka, aby mohol pokračovať aj v roku 2025

Občianske združenie Detský čin nemá zamestnancov, projekt realizujeme popri práci, pripravujeme a tlačíme pedagogické materiály, ktoré školy zdarma využívajú na hodinách etickej výchovy a občianskej náuky, a každý rok bojujeme o finančnú udržateľnosť.
PODPORTE Detský čin roka